Als je als freelancer je expertise dreigt te verliezen: de valkuilen van een niet-concurrentiebeding in je freelancecontract!


Een clausule met een immense impact: de valkuilen van een niet-concurrentiebeding in je freelance contract 

Als freelancer bewandel je een polyvalent professioneel parcours waarop je heel wat vrijheid geniet. Helaas is vrijheid niet altijd blijheid: vooral de contractuele kwestie is soms een heet hangijzer. Een niet-concurrentiebeding is zo’n potentieel probleem dat vergaande gevolgen kan hebben. Omdat voorkomen beter is dan genezen: laat je contract altijd door Furbo Legal nalezen.  

Niet-concurrentiebeding: vaak te rechtvaardigen, niet altijd rechtvaardig 

Voor bepaalde taken zijn flexibele freelancers en hun specifieke specialiteiten een absolute meerwaarde die een concurrentiële voorsprong kan opleveren. Om die voorsprong te vrijwaren, nemen opdrachtgevers vaak een niet-concurrentiebeding in het contract met de freelancer op.  Hoewel de denkwijze achter deze clausule en daarmee de clausule an sich wel te rechtvaardigen valt, is die inhoudelijk vaak niet rechtvaardig. 

Als je de vrijheid van je eigen expertise dreigt te verliezen

In een correcte aanpak richt een eventuele exclusiviteit zich uitsluitend op de specifieke taak die voor een opdrachtgever wordt verricht, maar te vaak ziet die dat in een ander licht. De clausule focust op de freelancer en zijn expertise, waardoor die zijn bewegingsvrijheid én inkomsten  dreigt te verliezen. Het is hoe dan ook verstandig om een contract voor ondertekening te laten controleren én desgevallend te laten corrigeren: zodra je handtekening er staat, is het in de meeste gevallen te laat om nog te onderhandelen.   

Disproportionele schadevergoeding: als bedragen bedreigen 

Hoewel een niet-concurrentiebeding juridisch op de helling komt te staan als er sprake is van broodroof, dreigt zelfs in dat geval een procedureslag als je als freelancer je handtekening hebt gezet: een woord is immers een woord en door die handtekening ga je principieel akkoord. De impact is helaas vaak immens, want bij de schadevergoeding gaat het soms om bedreigende bedragen. Boetes die  100.000 euro ruim overstijgen zijn geen uitzondering voor een freelancer die gedurende een beperkte periode parttime prestaties leverde. 

Hou het kort!  

Door je aan het contract te houden, kan je ook vele duizenden euro’s mislopen, zeker als de duur van de exclusiviteit gerekt wordt in de tijd. De verhouding is hoe dan ook zoek als een opdrachtgever exclusiviteit vraagt van een freelancer die niet exclusief bij hem aan de slag is: als freelancer heb je het recht om ook elders te werken en mag je je bewegingsvrijheid niet laten beperken. Als specialist ter zake onderschrijf je als freelancer ‘ieder zijn expertise’: maak even tijd om te lezen waarom collega-freelancers voor Furbo Legal kiezen. Met klantgerichte keuzes staat Ellen Pensaert voor een fijn, menselijk contact én een wenselijk contract! Helemaal overtuigd of een concrete vraag? Contacteer ons nog vandaag!