Onmiddellijke stopzetting contract: als freelancer stopt je opdracht, NIET je rechten!


Corona kan gelden als schoolvoorbeeld van een wetmatigheid die al lang bestaat: tijdens een crisis gaat de vinger op de knip én opdrachten op de wip. Concreet gaan veel bedrijven in moeilijke tijden eerst in freelancewerk snijden: van het ene moment op het andere word je met onmiddellijke ingang uit je opdracht ontzet. 

Een pijnlijke confrontatie én een gevaarlijke situatie 

Met de onmiddellijke stopzetting van je contract word je koud gepakt. Waarschijnlijk sta je met de mond vol tanden en in het slechtste scenario ga je naar huis met lege handen. Een waterdicht contract is een ingebouwde zekerheid. Op zoek naar raad op maat en energieke expertise? Net als veel collega’s zit je goed door voor Furbo Legal te kiezen. Met een evenwichtig contract neemt elke opdracht een vliegende start én heb je ook bij moeilijkheden een gerust hart! 

Het projectbureau geldt als jouw contact…

Als freelancer ben je vaak aan de slag voor de eindklant van een projectbureau waarmee jij een overeenkomst hebt afgesloten. Dat projectbureau is niet alleen verantwoordelijk voor het aanleveren én het respecteren van je contract, het is bij moeilijkheden ook jouw primaire contact. In het beste scenario is het jouw ‘contactpersoon’ die je inlicht over een beslissing die zijn klant heeft genomen, maar in de realiteit zal die laatste vaak in een rechtstreekse confrontatie of telefonisch melden dat je met onmiddellijke ingang niet meer welkom bent in zijn bedrijf. Het is essentieel om de inhoud van deze mondelinge mededeling te bevestigen via e-mail én het projectbureau ook als bestemmeling op te geven: zo is jouw opdrachtgever op de hoogte van de situatie en geef je de aanzet tot onderlinge communicatie. 

… en je hebt recht op de voorwaarden in je contract! 

In dat onderlinge overleg is het contract tussen jou en je projectbureau het uitgangspunt. Op zo’n moment is een waterdicht en juridisch gecontroleerd en gecorrigeerd contract letterlijk en figuurlijk geld waard. In nagenoeg alle contracten staat een opzegtermijn en bij het ondertekenen gaan beide partijen ervan uit dat die ook daadwerkelijk gepresteerd wordt. Wanneer men overgaat tot een onmiddellijke stopzetting, verandert die inititiële insteek ingrijpend: aangezien je niet mag terugkomen kan je de opzegtermijn niet presteren, maar anderzijds moet de opdrachtgever zijn contract respecteren. Essentieel is dat het contract niet alleen vermeldt dat er een schadevergoeding is, maar ook dat het concretiseert wat die inhoudt.  Door haar jarenlange ervaring met concrete contracten weet Ellen Pensaert precies waarop ze moet letten én zal ze die zaken ook in je contract zetten.